Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva největší mýty o protestech v Rusku? Politoložka vyvrací mylné představy

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Existují dva široce rozšířené omyly o protestních aktivitách v Rusku. První zní, že z nějakého záhadného důvodu se Rusko vymyká obecnému pravidlu, podle něhož popularita vládnoucího režimu upadá společně s hospodářstvím. Druhým pak je tvrzení, že ruským úřadům se podařilo politické protesty umlčet a jediné zaznívající nespokojené hlasy nejsou žádnými skutečnými protesty, ale pouze lokálními apely a osobní rozhořčeností. V komentáři pro server Moscow Times to tvrdí politoložka Jekatěrina Schulmannová z Ruské prezidentské akademie národohospodářství a veřejné správy.

Volby nic nezmění, lidé jsou pasivní

Oba výše uvedené názory jsou podle expertky založeny na chybných předpokladech. Předně operují s tím, že když aktuálně v ulicích nedemonstrují miliony lidí, nebude tomu tak ani v blízké budoucnosti, uvádí Schulmanová. Dodává, že za politický protest pak považují výhradně situaci, kdy se protestující lidé vyjadřují čistě k politickým otázkám.   

"Takové pohledy nedokážou objasnit současné protestní hnutí v Rusku, ani předpovědět, jak se bude vyvíjet," deklaruje politoložka. Poukazuje, že uvedené koncepce současně pouze předvídají, k čemu zdánlivě nemůže dojít - tedy k masovým protestům - a zároveň snižují aktivitu, k níž momentálně dochází, jako nehodnou pozornosti.  

Veřejné nálady nazírané skrze ruskou chybnou sociologii jsou podle Schulmanová jen vágní reflexí obrazu v temném zrcadle. Skutečnost, že Rusové nedisponují žádnou legální cestou, jak se mohli ucházet o veřejné úřady, vede občany k pasivitě - dokonce považují za obtíž jít volit proti těm, kdo jsou nyní u moci, vysvětluje politoložka. Doplňuje, že volby se nekonají často, výběr kandidátů není atraktivní a neexistuje jasné spojení mezi volebními výsledky a změnami ve skutečném životě. "V souladu s ruskými zákony nemají parlamentní volby vliv na složení vládnoucího režimu," deklaruje expertka.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.      

Rusové tak většinou netouží účastnit se "s vidlemi a sekerami" násilných nepovolených demonstrací, nepokojů a davových shromáždění, pokračuje odbornice. Důvod spatřuje ve dvou věcech: Předně státní represivní mašinerie nastavila za takové aktivity vysokou cenu. Druhým důvodem pak jsou především sociální a demografické faktory. Na rozdíl od mnoha zemí totiž většinu ruských aktivních občanů netvoří mladí lidé, ale čtyřicátníci, u nichž je méně pravděpodobné, že vyjdou do ulic a budou se chovat násilně a kteří již chtějí protestovat čistě legální cestou, soudí politoložka.

"Jak to vypadá v praxi?" pokládá si otázku expertka. Vysvětluje, že občané jsou nespokojení s rozhodnutími, která přímo ovlivňují jejich životy a jsou činěna bez jejich přímé či nepřímé účasti. Vyjma globálních otázek, jakou bylo například rozhodnutí Kremlu anektovat Krym, se tato nespokojenost týká primárně rozhodnutí místních orgánů kupříkladu o bourání budov, likvidaci parků, zavírání místních firem, zvyšování poplatků za služby či zavádění nových daní, poukazuje Schulmannová.

"Takové případy podnítily všechny nedávné významné protesty řidičů kamionů, zemědělců, osob s hypotékami a odpůrců nepopulární vládní výstavby, placeného parkování, nelegálních rekonstrukcí a podobně," konstatuje odbornice. Zdůrazňuje, že každý takový případ demonstruje ten samý politický fenomén - lidé nahněvaně reagují na rozhodnutí, která nejsou učiněna v souladu s jejich zájmy.

Postsovětská mentalita

Zatímco tzv. horizontální protesty řidičů kamionů či farmářů i cílené protesty zaměřené na specifickou oblast, park či firmu byly relativně přímočaré, situace se zkomplikovala na regionální úrovni, poukazuje Schulmanová. Vysvětluje, že z důvodu snah federálních institucí vyhnout se nepříjemným konfliktním tématům je taková agenda svalována především na regionální úřady, řešení praktických otázek i případných protestů záleží výhradně na postoji regionálních představitelů.       

"Navzdory řečem o uniformitě se způsoby vlády v regionech široce liší," píše politoložka. Dodává, že lidé na Severním Kavkazu se řídí vlastními přísnými zákony a situace je jen o málo lepší pro obyvatele jižních regionů Rostov a Krasnodar. Ve velkých městech ve středním Rusku a na Sibiři však úřady mají jistou zodpovědnost vůči veřejnosti a nemohou volně užívat represivní opatření, zatímco města na severozápadě země jsou tradičně nejvíce opozičně naladěna, uvádí expertka.     

Občanská pozornost by v Rusku dle názoru odbornice mohla posílit při současném ústupu od paternalistického hospodářského modelu, v němž každý občan cítí nárok na jistou státní dávku. "Lidé si již začali uvědomovat, že jim nejen nikdo nedá nic zadarmo a za všechno platí. Občané navíc neustále platí na všech frontách - vysoké daně, množství poplatků, drahé bydlení, služby, parkovné a mýtné," tvrdí Schulmannová, podle níž si vláda bere peníze od občanů na každém rohu.     

"V momentě, kdy se toto vědomí zakoření a nahradí sovětskou představu občana jako dítěte, které dostává sladkosti od svého laskavého otce - státu - poskytne to pevný základ pro skutečnou občanskou obezřetnost," deklaruje politoložka. Podle ní jde totiž občanská obezřetnost nerozlučně ruku v ruce se statutem daňového poplatníka.   

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.