Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci žijí v obavách o budoucnost a ve strachu z kriminality, ukázal průzkum

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Němci od 30 do 59 let mají strach z kriminality, společenského rozkolu a chudoby ve stáří. Podle nového průzkumu také kritičtěji vnímají přistěhovalectví.

"Lidé ve věku 30 až 59 let hodnotí osobní kvalitu života a ekonomickou situaci nadále pozitivně, hledí ale se skepsí na situaci a vývoj v Německu. Navzdory nadále dobré osobní bilanci ve srovnání s loňskem zřetelně narostly obavy střední generace," uvádí průzkum veřejného mínění, který provedl respektovaný institut Allensbach a o kterém dnes informovala agentura DPA.

Už jen 43 procent dotázaných vidí příští rok nadějně. Ještě loni to bylo 57 procent.

Až 60 procent oslovených se přitom obává, že ve stáří se bude muset kvůli nedostatku peněz uskromnit. Už v příštích letech možná nevystačí s příjmem 44 procent z nich.

Zhruba 68 procent účastníků průzkumu se domnívá, že v Německu obecně narůstá kriminalita. Oproti loňsku má o osm procent více dotázaných strach, že se stanou obětí vloupání nebo krádeže. Více než dvojnásobný je počet těch, kteří se obávají, že budou terčem teroristického útoku nebo jiného násilného činu. Průzkum také zjistil, že až 67 procent oslovených si myslí, že šance na integraci uprchlíků jsou nízké až minimální.

Témata:  Německo uprchlíci průzkumy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy