Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Má Francie podobné čtvrtě jako Molenbeek? Paříž se obává dalšího útoku

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francie se obává, že příští teroristický útok může opět přijít z jejich vlastních řad. Ale jsou francouzská předměstí opravdu ohniskem teroru podobně jako bruselská čtvrt Molenbeek?

Ve Francii se nyní po teroristických útocích v Belgii začalo hovořit o tom, zda i oni mají čtvrtě podobné té v Bruselu s názvem Molenbeek a zda další útok mohou čekat opět na jejich půdě. Francouzský ministr pro místní rozvoj, Patrick Kanner, přiznal, že zde existují jisté podobnosti.

Pro zpravodajský kanál LCI popsal Molenbeek jako místo, kde je velká míra chudoby a nezaměstnanosti a objevuje se zde stínová ekonomika. Obyvatelé zde prý žijí v komunitách vytvořených podle náboženských a entických pravidel. A takovéto čtvrtě se podle něj nacházejí i ve Francii. Konkrétně připomně Amedyho Coulibalyho, který vyrostl na  předměstí nedaleko Paříže s názvem Grigny. Tento muž loni v zimě zastřelil policistu, obsadil židovský supermarket a zabil čtyři lidi.

Podobnými poznámkami však velmi pobouřil své stranické kolegy. Jean-Christophe Cambadélis, předseda Socialistické strany, uvedl, že národní jednota by neměla být ohrožována a v rozhovoru pro France5 popřel, že by ve Francii existovala podobné lokality jako Molenbeek. 

Podle deníku Frankfurter Algemeine již po loňských útocích v Paříži například francouzský premiér Manuel Valls, odmítl nařčení, že by předměstí byla "semeništěm" terorismu. S tím Cambadélis souhlasí a dodal, že potřebují strategii pro boj s terorismem, avšak muslimové nesmějí být izolováni. A kritiku sklidil Kanner i od dalších poslanců. 

Někteří s ním však naopak souhlasí. Starosta předměstí Sarcelles poblíž Paříže, François Pupponi, ho bránil. "Nechceme čelit realitě. Kanner má snahu vyjádřit věci tak, jak jsou," komentoval situaci pro RTL. A Kanner po kritice v deníku Le Parisien uvedl, jeho slova by neměla být stigmatizována a že zajistí vše proto, aby se ve Francii Molenbeek neobjevil.

Témata:  Francie Paříž terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy