reklama

Migranti i Němci mohou televizi naladit nejen prostřednictvím satelitu Astra, ale i na kabelových sítí a na internetu. Nová německá televizní stanice nese název Handshake2Deutschland (H2D) a dala si za cíl pomáhat při integraci uprchlíků.

Podle zahraničních médií jde o nekomerční projekt mediální společnosti High View und Apfel TV Kontor. Ve vysílání se objeví mimo jiné osvětové filmy, zpravodajství a magazíny v německém a anglickém jazyce i arabštině.

Vysílání zatím nabízí promoprogram a oficiálně začalo v úterý 6. Podle serverů Digital Fernsehen a Broadband TV News budou denně v nabídce i programy určené k osvojování si německého jazyka a pořady představující tamní kulturu a hodnoty, o které se opírá německá společnost.

Pro migranty je také určena nově vydaná mobilní aplikace, za kterou stojí Evropský podpůrný azylový úřad (EASO). Ta jim řekne, jak se na starém kontinentě chovat. Migranti tak podle portálu euractive.cz například zjistí, kde je nejbližší azylové centrum a dozví se více o pravidlech, která panují napříč Evropskou unií.

Aplikaci vydal úřad v reakci na potřeby uprchlíků. Ředitel EASO Jose Carriera při této příležitosti uvedl, že si pracovníci úřadu v hotspotech všimli, že mnozí žadatelé o azyl mají chytré telefony a právě jim je nová aplikace určená. Má pomoci až 160 tisícům osob s nárokem na mezinárodní ochranu.

"Zavedení naší aplikace je milníkem v informačních aktivitách EASO, protože jsme nyní plně vybaveni tak, abychom mohli poskytovat aktuální informace lidem, kteří potřebují mezinárodní ochranu bez ohledu na to, zda přijeli do Itálie nebo do Řecka," uvedl podle serveru Carriera.

Aplikace, která je na trhu teprve několik týdnů, nabízí informace v angličtině, arabštině a dalších třech jazycích. Její základ tvoří seznamy, které mají předejít zmatku, frustraci a nereálným očekáváním. Žadatelům o azyl podle serveru napříklda vysvětlují, že otisky prstů musí odevzdat všechny osoby starší 14 let, ale i to, že si cílovou destinaci v rámci Unie nemohou vybírat.