Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřednice z kauzy Čapí hnízdo byla na ministerstvu financí povýšena

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Server Neovlivní.cz zjistil, že úřednice ministerstva financí Barbora Boschat, která v Bruselu vyzvídala informace o vyšetřovaní farmy Čapí hnízdo, nakonec povýšila. Kvůli kauze přitom čelila kárnému řízení.

Farma patří skupině Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) prověřuje čerpání dotace 50 milionů na projekt farmy Čapí hnízdo. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla.

Úřednice se podle médií v lednu snažila od OLAF získat informace k vyšetřování farmy, a to bez vědomí přímých nadřízených na popud náměstka Tomáše Vyhnánka. Ministerstvo poté zahájilo kárné řízení se zmíněnou úřednicí i Vyhnánkem, ale také se dvěma nadřízenými úřednice, kteří na její jednání upozornili své nadřízené a vládního prošetřovatele. Oficiální výsledky řízení nejsou známy.

Boschat se od 1. září stala ředitelkou odboru 69 - Analýza a hlášení nesrovnalostí. Naopak oba úředníci, kteří na vyzvídání upozornili, zřejmě z ministerstva odejdou.

Ředitelka odboru neprošla výběrovým řízením na funkci a šéf oddělení čelí dalšímu kárnému řízení. Oba jsou navíc od 1. září podřízenými Barbory Boschat.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy