Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky migrantů mladší 14 let žijí v Německu v manželství

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Podle spolkového ministerstva vnitra žije mezi migranty v Německu téměř 1500 vdaných dívek a ženatých chlapců, kteří ještě nedosáhli zletilosti. Cizinců mladších 14 let žije v zemi v manželství nejméně 361.

Ke konci letošního července německé cizinecké úřady registrovaly 1475 nezletilých cizinců, kteří do kolonky stav při registraci uvedli ženatý či vdaná. Ve valné většině případů (1152) jde o dívky, které se většinou už ve vlasti vdaly za dospělého muže.

"Zhruba tisícovka z vdaných či ženatých nezletilých migrantů je starší 16 let, což je věk, po jehož dosažení mohou ve výjimečných případech manželství uzavírat i občané Německa," vyplývá z odpovědi ministerstva vnitra na dotaz poslankyně za stranu Zelených, kterou dnes citovala agentura DPA.

Podle ministerstva nejvíce nezletilých cizinců žijících v Německu v manželství pochází ze Sýrie (664), z Afghánistánu (157) a Iráku (100). Téměř dvě stovky jich ale pochází také ze zemí EU, například z Bulharska (65), Polska (41), Rumunska (33) a Řecka (32).

V Německu je možné manželství uzavřít po 18. roku věku, ve výjimečných případech už v šestnácti. Soud v bavorském Bambergu ale letos v květnu uznal i manželství Syřanky, která sňatek se svým bratrancem uzavřela ve věku 14 let.

Témata:  Německo uprchlíci manželství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy