Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lídři se nedohodli. Spor CDU a CSU o migrační politiku trvá

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Lídři německé vládní koalice se dnes sešly v Berlíně k jednání s cílem obnovit a posílit jednotu koalice. Narušuje ji především spor mezi sesterskými stranami Křesťanskosociální unií (CSU) a Křesťanskodemokratickou unií (CDU) v otázce migrační politiky.

Toto téma ale nakonec bylo z dvouhodinové debaty v kancléřském úřadu vyřazeno. Jednali o něm předem šéfka CDU, kancléřka Angela Merkelová a předseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer. Ke sblížení svých stanovisek ale nedospěli, napsala agentura DPA.

CSU v minulých dnech zpřísnila své požadavky na uprchlickou politiku a požaduje zejména stanovení konkrétní horní hranice přijímaných uprchlíků na 200.000 běženců ročně. To ale Merkelová odmítá.

Při jednání s předsedou třetí koaliční strany, Sociálnědemokratické strany Německa (SPD), Sigmarem Gabrielem byl podle DPA dohodnut harmonogram hledání řešení všech hlavních sporných věcných témat - s výjimkou migrační politiky.

Tím se mají do začátku října zabývat experti a resortní politici, předsedové koaličních stran se pak sejdou k dalšímu jednání a možnému rozhodnutí.

Témata:  Německo Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU) uprchlíci Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy