Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká novinářka, která prožila peklo 11. září, promluvila: USA nad terorismem vítězí, Evropa selhává

Památka na 11. září 2001
Památka na 11. září 2001
Foto: Pixabay

Praha - Veronika Bednářová byla 11. září 2001, v den teroristického útoku na budovy Světového obchodního centra, v New Yorku. Nyní, po patnácti letech od události, přiznává, že zatímco USA na terorismem vítězí, Evropa selhává.

"Bylo to nevinné, běžné newyorské ráno, kdy jsem se připravovala do školy, a volal mi soused, že do jedné z věží narazilo letadlo. Nejdříve jsme hodinu ochromeně, všichni vysokoškolští studenti z koleje, stáli na chodníku a dívali se, co bude dál, kolem spěchali lidé z epicentra. Pak spadla první věž," popisuje pro Český rozhlas.

Při pádu druhé věže Dvojčat byla osobně přítomna v místě výbuchu, ale v bezpečí. Nic však prý neviděla, byla tma, spousta popela, prachu, větru a zvláštního zápachu. "Je to věc, na kterou si vzpomenu každý den," dodala.

Po teroristickém útoku se balance svobody a bezpečnosti ve Spojených státech převrátila, což se ale ne všem líbilo. "Američanům to neudělalo dobře, ale podřídili se, teď musíme po těch 15 letech říci, že nad terorismem v tuto chvíli vítězí, na americké půdě nedošlo k žádnému tak velkému útoku jako tehdy," upozornila.

Americe se ale prý daří bojovat s terorismem, zatímco Evropě ne. "Potřebujeme tajné služby zrenovovat, což je mnohem jednodušší v zemi s jednotným jazykem a infrastrukturou, Evropská unie tento luxus nemá," uvedla.

Teroristické útoky v Paříži se 130 mrtvými považuje za selhání, ke kterému ve Spojených státech od roku 2001 nedošlo. Proto bychom se prý měli od Spojených států konečně začít učit.

Témata:  USA 37145 terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy