Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko se bojí dalších uprchlíků. Požaduje evropský mechanismus návratů

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas požaduje, aby se v rámci řešení migrační krize vytvořil "evropský mechanismus návratů". Ten by dle Atén umožnil urychlit vracení přistěhovalců do zemí jejich původu.

Dosavadní návrhy EU na řešení migrace podle něj neumožňují podobným krizím čelit. Muzalas zdůraznil, že jiné evropské země slíbily přijmout z Řecka celkem 30.000 žadatelů o azyl, ale dosud přijaly jen 3500 migrantů. Ministr také kritizoval EU, že slíbila vyslat do Řecka 400 expertů na azylovou politiku, ale dorazilo jich jen 19.

Situace je velmi složitá pro Řecko, které musí zajišťovat návraty imigrantů do Turecka i zemí jejich původu. "Proto navrhujeme vytvoření nějakého evropské mechanismu návratů, který umožní urychlit vracení migrantů zpět, především do zemí Asie, jako je Afghánistán a Pákistán," řekl ministr v rozhovoru pro francouzský deník Libération.

Muzalas koncem srpna informoval, že řecké úřady v současnosti evidují v zemi kolem 54.000 běženců, ale odhadují, že jich je na řeckém území zhruba o 6000 víc. Varoval, že Řecko bude čelit další bezprecedentní vlně uprchlíků, pokud ztroskotá jarní dohoda mezi EU a Tureckem.

Do Evropy se loni přes Řecko dostal přes milion běženců. Z rakouské iniciativy byly hranice na balkánské trase počátkem roku postupně uzavřeny. Pak byla sjednána dohoda EU s Tureckem.

Témata:  Řecko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy