Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co čeká Uzbekistán po smrti Karimova. Moskva prozradil víc

Islam Karimov
Islam Karimov
Foto: kremlin.ru

Moskva - Po smrti dlouholetého uzbeckého prezidenta Islama Karimova se vyrojily spekulace, že se v zemi zhorší vojensko-politická situace, což by mohlo nahrát islamistům. Rusko tyto obavy nesdílí.

Úřadující uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev má prý situaci pevně pod kontrolou. Po Karimovově smrti byly obavy, že extremisté se pokusí situaci v Uzbekistánu destabilizovat.

"Zatím se jim nic podobného nepodařilo," konstatoval zmocněnec Kremlu pro Afghánistán Zamir Kabulov. "Důvodem je fakt, že nové vedení se drží zásady kontinuity a bude prosazovat politiku, která se osvědčila," soudí ruský diplomat.

Karimov, v sovětské éře šéf uzbeckých komunistů, vládl středoasijské zemi 27 let. Snažil se vystupovat jako ochránce stability před islámským radikalismem, ale kritici ho odsuzovali jako despotu. Zemřel na mozkovou mrtvici 2. září ve věku 79 let, o den později byl pohřben v rodném Samarkandu.

Témata:  Rusko Uzbekistán Islam Karimov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy