Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Moskvě se bude konat sjezd separatistů z celého světa

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - V Moskvě se na konci září bude konat sjezd s názvem Dialog národů, na kterém se sejdou separatisté z celého světa. Hlavním heslem akce je boj za právo na sebeurčení.

Napsala to dnes ruská agentura RBK. Akci pořádá organizace Ruské antiglobalistické hnutí (ADR). Čestnými předsedy ADR jsou syrský prezident Bašár Asad a bývalý íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Šéf organizace Alexandr Ionov agentuře RBK řekl, že jeho spolek je financován z dobrovolných darů a cílených kremelských grantů. Na uspořádání chystané konference dostal prý z Kremlu 3,5 milionu rublů (1,3 milionu korun).

Organizátoři očekávají delegace z Katalánska, Severního Irska, Západní Sahary, severní Itálie a ze Skotska, ale i z americké Havaje, Kalifornie a Texasu. Zda budou přítomni zástupci "lidových republik" z ukrajinského Donbasu, agentura RBK neuvádí.

Podle ředitele ruského Střediska politických technologií Borise Makarenka Moskva za sovětské éry hledala spojence mezi západními sociálními demokraty a zelenými, nyní se ale zaměřuje na krajní pravici a separatisty.

Témata:  Rusko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy