Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diktátor Mugabe terčem posměchu kvůli sochám, které si nechal zhotovit

Robert Gabriel Mugabe
Robert Gabriel Mugabe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe minulý pátek obdržel dvě sochy, přičemž jedna z nich se vzápětí stala na internetu terčem posměchu.

Podle deníku Zimbabwe Herald se však Mugabemu obě díla líbí, včetně kritizované, doleva se naklánějící sochy, která diktátora zpodobňuje v brýlích se silnými obroučkami a se vztyčenou rukou.

"Lidé, kteří sochu zhotovili, a každý vládní úředník, který ji viděl a nezničil, by měli být obviněni z velezrady," uvádí například jeden z příspěvků, citovaný americkým deníkem The Washington Post. Další uživatel napsal, že Mugabe vypadá, jako by se chystal odstartovat.

Autorem sochy je přitom podle listu místní respektovaný sochař Dominic Benhura, který vystavoval po celém světě. Někteří lidé si tak kladli otázku, zda se umělec Mugabemu vlastně nevysmívá.

Mugabe (92), který vládne zemi už 36 let, se stal terčem vtipů na sociálních sítích už dříve - například když loni vláda popírala fakt, že prezident během jedné akce upadl. Incident přitom zachytily kamery.

V zemi v posledních týdnech sílí vzpoura proti Mugabeho režimu. Policie dnes vystupňovala napětí mezi vládou a opozicí, když zakázala od 16. září na nejméně měsíc jakákoli shromáždění v ulicích metropole Harare, tedy i všechny další plánované demonstrace proti prezidentovi.

"To jsou poslední záchvěvy režimu, který umírá. Nic lepšího od něj nečekáme. Vůbec nerespektují právo, ale my se našich ústavních práv nevzdáme," řekl mluvčí jednoho z oficiálních opozičních hnutí MDC.

Témata:  Robert Mugabe Zimbabwe sochy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy