Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda Zimbabwe měsíc po odchodu Mugabeho odchází z Harare

Zimbabwe
Zimbabwe
Foto: Pixabay

Harare - Téměř měsíc po rezignaci bývalého zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho vyvolané armádní operací "Obnova poselství" vojáci postupně opouštějí ulice hlavního města Harare.

Armáda dnes slíbila, že stáhne zbývající jednotku a vrátí metropoli do rukou policie, informovala agentura Reuters. Zimbabwská vláda také oznámila, že generál Constantin Chiwenga končí jako vrchní velitel armády. Chiwenga se pravděpodobně stane viceprezidentem.

"Naše země se vrátila k normálu. Z tohoto důvodu dnes oznamujeme ukončení operace Obnova poselství," uvedl generálporučík Phillip Sibanda. Vojáci monitorovali ulice Harare od poloviny listopadu, kdy obsadili vládní budovy nebo státní televizi a zadrželi jak Mugabeho, tak řadu jeho nejbližších spolupracovníků. Do týdne pak Mugabe po 30 letech v úřadu rezignoval.

Na bezpečnost v zimbabwské metropoli bude nyní opět dohlížet policie. Ta je u veřejnosti extrémně neoblíbená, neboť podle agentury AP rutinně od občanů požaduje úplatky, čelí také obviněním z korupce a porušování lidských práv.

Témata:  Zimbabwe Robert Mugabe

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy