Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krvavá pomsta Mugabeho manželky? Prý zosnovala atentáte na prezidenta Mnangagwu

Emmerson Mnangagwa
Emmerson Mnangagwa
Foto: YouTube

Harare - Zimbabwský prezident Emmerson Mnangagwa (75) obvinil z víkendového atentátu frakci vládní strany Zanu-PF. Ta usilovala o to, aby zemi vedla manželka bývalého diktátora Roberta Mugabeho.

Sobotní výbuch se ozval ve chvíli, kdy Mnangagwa dokončil projev na předvolebním shromáždění na stadionu ve městě Bulawayo, které je druhým největší městem Zimbabwe. Při incidentu zemřeli dva lidé.

Za útokem prý stála skupina G40, která podporovala prezidentské ambice Mugabeho manželky Grace. Přímo Mugabeovou prezident Mnangagwa z útoku neobvinil, řekl však, že budou brzy zatčeni podezřelí.

Mnangagwa loni na podzim vystřídal v prezidentském úřadě dlouholetého autokratického vládce Roberta Mugabeho. Volby, které určí novou hlavu státu, se budou konat 30. července.

Témata:  Zimbabwe Robert Mugabe atentát Emmerson Mnangagwa Grace Mugabeová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy