reklama

Odin žil od roku 1999 střídavě v Rusku a Česku, kde podnikal a měl trvalý pobyt. V červnu 2012 požádala ruská generální prokuratura o jeho vydání k trestnímu stíhání pro údajný podvod v Dagestánu. Odin tvrdí, že mu v případě vydání hrozí nelidské a ponižující zacházení.

Městský soud v Praze nejprve rozhodl o nepřípustnosti vydání, Vrchní soud v Praze ale verdikt změnil, když přijal záruky poskytnuté ruskou generální prokuraturou. V roce 2013 Odin uspěl s ústavní stížností. Vrchní soud si pak vyžádal doplňující informace a provedl další důkazy. Poté vydání znovu připustil. Bude tak muset rozhodovat znovu.

Z provedeného dokazování podle ÚS totiž vyplývá reálné nebezpečí, že stíhání v Dagestánu bude z nejrůznějších důvodů ovlivněno v neprospěch obviněného a že nebudou respektovány záruky spravedlivého procesu.

"Možnost, že v případě trestního stíhání dojde ke flagrantnímu odepření spravedlnosti, je zde natolik intenzivní, že je povinností obecných soudů v každém konkrétním případě pečlivě zvažovat, zda trestní stíhání, pro které má k vydání dojít, má rozumný základ a zda žádost a s ní spojené extradiční materiály dostatečným způsobem eliminují riziko jeho případné vykonstruovanosti," stojí v nálezu.

V pokračujícím řízení by měl podle webu usoud.cz vrchní soud ověřit, zda s ohledem na informace uvedené v posledním podání stěžovatele (neověřená kopie a překlad rozhodnutí vedoucího vyšetřovacího orgánu, kterým bylo zrušeno usnesení o uznání stěžovatele za obviněného v předmětné trestní věci a pátrání po něm) nadále trvá žádost Ruské federace o vydání stěžovatele. Rovněž bude nutné zohlednit, zda v mezidobí nenastaly – pokud jde o vývoj v Ruské federaci nebo jejím subjektu Republice Dagestán – nové skutečnosti, jež by měly význam z hlediska posouzení nepřípustnosti vydání.