Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhoďte Maďarsko z EU, trvá na svém Asselborn

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, jehož včerejší návrh na vyloučení Maďarska z EU vyvolal bouřlivé reakce, si stále trvá na svém. Pouze připustil, že šlo o netaktní výkřik.

"Nemůžu žádat o potlesk. To, co jsem řekl, je trochu nekonvenční, možná je to pro mnohé šokující," připustil Asselborn v interview pro list Die Welt. "Ale já si za tím stojím," dodal.

Budapešť si podle Asselborna zaslouží vyloučit z EU kvůli podkopávání společných základních hodnot, zejména pokud jde o přístup k válečným uprchlíkům.

Lucemburský ministr zahraničí dnes vyzval EU k větší spolupráci. V současnosti je Evropská unie zásadně rozštěpená. Jsou tady členské státy, které chtějí reagovat na globalizaci lépe fungující Evropou, a pak ty, které trvají na opětovné nacionalizaci, konstatoval Asselborn. "Není tady konsenzus," řekl šéf lucemburské diplomacie, přičemž zdůraznil, že právě konsenzus byl vždy hnacím motorem EU.

"Asselborn prokázal Evropské unii svým požadavkem na vyloučení Maďarska medvědí službu. Posloužil přesně tomu muži, kterého chtěl poškodit: Viktoru Orbánovi. Populistický výkřik z velkovévodství přiměl protějšky napříč Evropou, aby vyjádřili Maďarsku solidaritu. Především ale může Orbán teď Asselbornův útok využít na vnitropolitické scéně. Před referendem o kvótách na přijímání uprchlíků premiér beztak vytváří nepřátelský obraz Bruselu," komentuje kauzu rakouský Die Presse.

Témata:  Maďarsko EU Lucembursko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy