reklama

Televize Markíza o víkendu odvysílala reportáž o nezletilé dívce, kterou měl sexuálně zneužít terapeut v zařízení pro léčbu drogově závislých nezletilých klientů. K činu mělo dojít už více než před rokem. "Je mi zle z toho, že takový člověk má na starosti i čtrnáctileté děvčata. Prý mu prošly rukama všechny v tom ústavu," prohlásila matka Natálky, která se měla stát sexuální obětí terapeuta.

Natálka a její rodiče promluvili před kamerou. "Brala jsem marihuanu a pervitin. Pak jsem se dostala do resocu do Galanty. Byl tam terapeut, přeléčený narkoman. Pozval mě na cigaretu. Slíbil mi různé výhody. Doslova slíbil, že bude chodit Ježíšek, když na něj budu hodná. Pak jsem se s ním vyspala," řekla dívka.

Podle její výpovědi bylo podobných případů víc a týkalo se víc chovanek. "Byla jsem dost opilá, takže mi to bylo všechno jedno. Začal nás svlékat. Byly jsme s ním tři holky v posteli, se všemi se vyspal," popsala další dívka. Televize posbírala i další svědectví bývalých klientů a jejich rodičů o šílených poměrech v zařízení.

Otec Natálky tvrdí, že ředitel zařízení se pokusil rodinu uplatit, aby skandál nerozviřovali v médiích. Pro úřady není podobné obvinění ničím novým. Už před rokem padla dvě trestní oznámení.

Ředitel ústavu popřel jakékoli zneužívání nebo znásilnění klientek. Připustil, že k sexu dochází maximálně mezi samotnými klienty. "K zneužití nebo znásilnění klientů nedošlo. Nemám takovou informaci," řekl ředitel zařízení Čistý den v Galantě Peter Tománek televizi Markíza. Podle něj k sexuálnímu styku dochází jen mezi chovanci a chovankyněmi ústavu. "Bylo by iluzí si myslet, že 16 nebo 17leté děti nemají sexuální kontakt," tvrdí Tománek.

Případem se zabývá policie, generální prokuratura i slovenská ombudsmanka. O víkendu kvůli případu zasedal i parlamentní výbor pro lidská práva a menšiny.