Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde se rozhodne o budoucnosti EU? Orbán má jasno

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Lesovo - Maďarský premiér Viktor Orbán se dnes na bulharsko-tureckém pomezí sešel s bulharským předsedou vlády Bojko Borisovem. Uvedl, že právě zde se rozhodne o budoucnosti EU, nikoli v Bruselu.

"Úspěšná obrana Bulharska (proti pronikání migrantů) je v zájmu nás všech," řekl Orbán, když se svým bulharským protějškem navštívili příhraniční vesnici Lesovo, kde byl postaven plot s ostnatým drátem.

Bulharsko už postavilo na části hranice s Tureckem plot, aby zastavilo proud migrantů směřujících přes jeho území dál do EU. Stejně jako Řecko se ale obává, že by země byla případným obnovením migračních vln nejvíce zasažena.

Borisov řekl, že "bez společného úsilí všech členských států nemůže být nalezeno trvalé řešení (uprchlické krize)". Borisov podle AP usiluje o získání 160 milionů eur (4,3 miliard Kč) od EU.

Podle Orbána se Brusel o Bulharsko málo stará. "Když můžeme dát tři miliardy eur Turkům, kteří nejsou členským státem EU, není možné, abychom nemohli zaručit 160 milionů eur Bulharsku," řekl.

Témata:  Viktor Orbán Bulharsko uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy