reklama

Abdeslam se měl původně vyjádřit k evropskému zatykači, který na něj Francie vydala po atentátech z loňského 13. listopadu, už dnes dopoledne. Soud ale jednání odročil na 16:00 SELČ. Neproběhne navíc v Bruselu, ale přímo ve vazební věznici s vysokou ostrahou v Bruggách, kde Belgie Abdeslama drží.

Abdeslama belgická policie dopadla po několika měsících pátrání 18. března v bytě v bruselské čtvrti Molenbeek, která je známá jako bašta radikálních islamistů.

Francouzský občan, který se narodil v Belgii rodičům marockého původu, zpočátku vydání do Francie odmítal, po bruselských teroristických útocích z 22. března ale své rozhodnutí změnil. Zároveň ovšem odmítl jakkoli spolupracovat s belgickými vyšetřovateli.

Dnes Abdeslamův právní zástupce zopakoval, že se jeho klient vydání nebrání a naopak by si přál, aby proběhlo co nejrychleji. S francouzskými úřady chce posléze spolupracovat, uvedl člen týmu obhájce Svena Maryho Cédric Moisse.

Belgická policie mezitím zahájila ve městě Kortrijk na severozápadě Belgie novou razii v souvislosti se zmařeným teroristickým útokem ve Francii, z jehož plánování ve středu francouzské úřady obvinily islamistického radikála Redu Kriketa.

Kvůli Kriketově případu policie v Belgii už v uplynulých dnech zadržela dva lidi. Dalšího podezřelého Francouze dopadli policisté v nizozemském Rotterdamu.