Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kerry s Lavrovem se shodli na prodloužení příměří v Sýrii o 48 hodin

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Moskva - O příměří v Sýrii spolu dnes telefonicky jednali ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho americký protějšek John Kerry. Řeč přišla i na společný boj proti Islámskému státu a Frontě dobytí Sýrie, což je bývalá fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu, uvedly ruské diplomatické zdroje.

Lavrov a Kerry diskutovali také o jednotlivých povstaleckých skupinách. Ruský šéfdiplomat přitom vyzval Spojené státy, aby splnily svůj slib a rozlišovaly mezi opozičními bojovníky, které podporují, a těmi, kteří jsou členy bývalé fronty An-Nusra a dalších radikálních jednotek.

Během dnešního telefonátu se šéfové obou diplomacií shodli na prodloužení příměří v Sýrii o 48 hodin. Informoval o tom mluvčí americké diplomacie. Klid zbraní byl zahájen v pondělí, podle obou diplomatů je vcelku dodržován a jeho prodloužení umožní dopravit do krizových oblastí potřebnou humanitární pomoc. 

Klid zbraní začal platit v pondělí večer, ovšem během dvou dní bylo příměří údajně porušeno šedesátkrát, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ruskou armádu.

Rusko tvrdí, že příměří za posledních 48 hodin porušovala zejména ozbrojená opoziční skupina Ahrár aš-Šám, ale i další povstalecká hnutí. Syrské vládní síly údajně na tyto útoky nijak nereagovaly a palbu neopětovaly.

Příměří, jež vyjednalo minulý týden Rusko a Spojené státy, je zatím podle shodného hodnocení Moskvy i Washingtonu až na výjimky dodržováno. V Sýrii vládl letos klid zbraní krátce od února, avšak znepřátelené strany se brzy vrátily na bojiště.

Letounům ruské armády se údajně také podařilo zabránit útoku na starobylé město Palmýra, který plánovali islamisté. Palmýra byla téměř rok do letošního března v rukou radikálů z Islámského státu, nyní jí má pod kontrolou opět syrská vláda. Ruské jednotky prý usmrtily 250 ozbrojenců a zničily asi 15 automobilů, které byly naložené zbraněmi.

Témata:  Ukrajina Donbass v Doněcku Frank-Walter Steinmeier

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy