Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká armáda tloustne. Vojácí jsou obézní

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Washington - Obezita začíná vážně ohrožovat bojeschopnost americké armády. Podle Pentagonu nyní trpí nadváhou téměř osm procent vojáků, v roce 2011 to přitom bylo pouze 1,8 procenta.

Někteří vojáci nad měřením odmítavě mávají rukou s tím, že takzvaný index tělesné hmotnosti (BMI) počítaný na základě poměru výšky a váhy může i těžší svalovou hmotu vyhodnotit jako "nadváhu". Jiní ovšem tyto údaje přijímají se znepokojením.

Podle velícího vrchního seržanta Johna Troxella mohou obézní vojáci ohrozit ostatní. "V 90. letech jsme měli běžeckou kulturu. Když jste neběhali, tak jste netrénovali," tvrdí Troxell. "Pak přišlo jedenácté září, my jsme spustili operace v Iráku a Afghánistánu... a myslím, že jsme začali čím dál tím víc zpomalovat," vysvětluje.

"Začali jsme víc chodit s těžkým vybavením, přesouvat se přes drsný a nerovný terén, což už samo o sobě vedlo k rozvoji svalů. Takže teď spíše než jako štíhlí běžci vypadáme jako mohutní ragbisti."

Témata:  U.S. ARMY obezita USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy