Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbsko chce drasticky zakročit proti migrantům. Co chystá?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bělehrad - Srbsko si s migranty neví rady. Mělo by proto přikročit k drastickým metodám. Vyzval k tomu srbský ministr práce Aleksandar Vulin.

Ke snížení počtu migrantů přicházejících do Srbska by měla země zvážit použití "drastičtějších" opatření včetně zábran na hranicích, uvedl Apodle agentury AP leksandar Vulin.

Podle něj se Srbsko nesmí stát zemí "přeplněnou" uvízlými migranty, kteří nemohou odejít do zemí Evropské unie. Dodal, že jde většinou o tzv. ekonomické.

Uprchlíci podle Vulina odešli ze svých rodných zemí a vydali se za vidinou lepší budoucnosti v některé ze zemí Evropské unie. Tvrdí ale, že mají jen velmi malou šanci získat azyl.

"Možná nadešel čas pro drastičtější opatření, která by výrazně snížily příliv migrantů," tvrdí Vulin. "Možná mohou být řešením zábrany, nebo rozmístění nějakých překážek na hranicích," dodal. 

Srbsko se v souvislosti s migrační krizi obává zejména podzimu. Podmínky na moři se zhorší, uprchlíci tak opět začnou chodit do Evropy pěšky. Proto už nyní žádá Francii a Rakousko o pomoc.

Srbsko dalo najevo, že potřebuje zejména technickou pomoc s ochranou hranic před nezákonným pronikáním na své území. Srbský ministr vnitra Nebojša Stefanović tvrdí, že o tom intenzivně jedná s Maďarskem a s maďarskou policií už bylo domluveno, že na srbskou hranici s Bulharskem pošle jeden kontingent vybavený termovizními kamerami pro sledování terénu ve tmě.

"Podobná žádost byla adresována i rakouské a francouzské policii," řekl ministr vnitra. Dal přitom najevo přesvědčení, že tyto dodatečné posily přispějí ke stabilizaci a zabezpečení srbských hranic.

"Naším úkolem je najít modely, s nimiž dokážeme zabránit ilegálním přechodům hranic. Na hranici s Bulharskem a Makedonií dnes už máme větší počet příslušníků armády a policie," řekl Stefanović.

Témata:  Srbsko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy