Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Michaláková se nevzdává. O své syny bojuje u norského soudu

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Eva Michaláková se nevzdává a podala odvolání proti rozsudku norského soudu. Ten ji v červnu zbavil rodičovských práv a zakázal matce i otci stýkat se s chlapci.

Adopci mladšího hocha soud ale nepotvrdil a otci rodičovská práva ponechal. "Tamní krajský soud bude nyní rozhodovat, zda se kauzou bude nadále vůbec zabývat," sdělil český právník Michalákové Pavel Hasenkopf.

Současně opět nevyloučil to, že by případ mohl skončit u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, kdyby Michaláková u norské instance neuspěla.

České ministerstvo zahraničí krátce po vynesení rozsudku norského soudu avizovalo, že pokud se Michaláková proti němu odvolá, Česká republika ji při řízení opět podpoří.

Soud zdůvodnil podle zastánců Michalákové červnový verdikt tím, že si děti u pěstounů zvykly, odchod z tohoto prostředí není v jejich zájmu a mohl by jim ublížit. Důvodem pro zbavení matky rodičovských práv bylo zveřejnění případu v médiích, uvádějí podporovatelé rodiny.

Norská ministryně pro děti, rovnost a sociální začleňování Solveig Horneová přitom v odpovědi na dopis prezidenta Miloše Zemana koncem loňského června napsala, že zveřejnění informací o případu rodičem v médiích není ke zbavení rodičovských práv dostatečným důvodem. Kopii dopisu má ČTK k dispozici.

Nyní jedenáctiletého Denise a sedmiletého Davida norská sociální služba české matce a otci odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo.

Norská strana se k případu od počátku nevyjadřuje. Podle některých médií a expertů tak není možné si udělat jasný názor jen podle stanoviska jedné strany.

Témata:  Eva Michaláková Norsko Barnevernet

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.