Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva migranti byli v Rakousku odsouzeni kvůli terorismu

Soudy
Soudy
Foto: Pixmac

Innsbruck – Dva uprchlíci z Iráku bylo dnes v Rakousku odsouzeni na dva a dva a půl roku vězení. Soud je shledal vinnými ze členství v teroristické organizaci. Informovala o tom agentura APA.

Iráčané se ještě v Iráku připojili k šíitské milici Liga spravedlivých (Asáib Ahl al-Hak), která v zemi bojovala proti teroristické skupině Islámský stát (IS). Milice ale předtím v Iráku sama prováděla teroristické útoky proti americkým jednotkám.

Osmadvacetiletého migranta poslal soud na dva a půl roku do vězení. Iráčan bojoval v řadách Ligy spravedlivých u Tikrítu a sloužil v osobní stráži velitelů šíitské milice. Muž se ale při přelíčení označoval za nevinného, svým zapojením do bojů se údajně jen snažil zastavit zlo, které šířil IS.

Druhý Iráčan (21) dostal dva roky. Ve věznici ale musí strávit jen osm měsíců a zbytek trestu mu soud uložil podmíněně. Mladík se podle rozsudku sice nezapojil do přímých bojů, podílel se ale na zásobovacích operacích šíitské milice.

Rozsudek nad oběma muži, kteří žádali v Rakousku o azyl, není pravomocný. Zatím není jasné, zda se proti němu Iráčané odvolají.

Témata:  Rakousko Irák soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy