Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jihozápadě Jemenu uemželo přo bojích 40 povstalců i vojáků

Boje v Jemenu
Boje v Jemenu
Foto: Reprofoto ČT

Saná - V okolí města Táizz na jihozápadě Jemenu došlo ke střetům mezi šíitskými povstalci a provládní silami. Podle agentury AFP zahynulo 40 lidí.

O život přišlo podle armádního mluvčího 27 rebelů a 13 jemenských vojáků. Povstalci údajně zahájili ofenzivu s cílem začít znovu obléhat Táizz, armáda ale jejich akce odvrátila.

I v nedaleké oblasti Kahbúb dnes pokračovaly boje. Jemenští vojáci podporovaní ze vzduchu arabskou koalicí v čele se Saúdskou Arábií tam zabili pět povstaleckých bojovníků. Informace o počtu mrtvých nebylo možné nezávisle ověřit a rebelové jen velmi zřídka přiznávají, jaké byly jejich ztráty.

Od roku 2014 si válka v Jemenu vyžádala již přes 6600 obětí. Proti sobě tu bojují šíitští povstalci a jednotky prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Saúdská Arábie bojuje na straně Hádího a podařilo se jí získat část území obsazeného šíity, avšak Saná je stále v rukou povstalců.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.