reklama

Řekl to v rozhovoru s magazínem Spiegel. Takový postup by znamenal zlom v desítkách let trvající tradici, podle které CDU a CSU mají společného kandidáta na kancléře.

Seehofer v rozhovoru, jehož část zveřejnil server Spiegel Online potvrdil, že limitu 200.000 uprchlíků se strana nevzdá. „Tam jde prostě a jednoduše o naši věrohodnost," řekl.

CSU stanovení roční hranice pro přijímání uprchlíků v celém Německu požaduje dlouhodobě, zatímco Merkelová se jí brání. Někteří odborníci podotýkají, že něco takového stejně není možné, protože právo na azyl je zakotveno přímo v německé ústavě.

Seehofer, který postup kancléřky v migrační krizi kritizuje opakovaně, si je prý vědom, že dlouhodobé spory konzervativní unii škodí, politika se podle něj ale musí změnit, pokud chce znovu získat důvěru voličů.

Nesouhlas s Merelovvou tento týden také vyslovil také bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CDU). „Do Německa přišly tisíce lidí, aniž by byla dostatečně ověřena jejich identita. Nyní víme, že Islámský stát cílevědomě využil této zranitelnosti a zamaskoval zabijáky jako uprchlíky," uvedl pro list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Německo podle něj sklízí plody své migrační politiky.

Před dvěma týdny bavorský ministr financí Markus Söder, další člen CSU, řekl, že by Německo mělo poslat velký počet migrantů domů, protože integrace tolika migrantů do společnosti je nemožná.

CDU letos v několika zemských volbách ztratila. Poklesly také volební preference CDU/CSU v průzkumech. CSU, která na zemské úrovni působí jen v Bavorsku, se dalšímu poklesu snaží bránit i tvrdší rétorikou, pokud jde o migraci.

Obrovský příliv migrantů také vedl k nárůstu popularity anti-imigrační Alternativy pro Německo (AfD), která způsobila na začátku tohoto měsíce ponižující porážku straně Angely Merkelové v jejím domovském státě.