Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak si žije ruský premiér Medveděv? Jeho sídlo natočil dron + VIDEO

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský premiér Dmitrij Medveděv si postavil obří sídlo, které si úzkostlivě hlídal. Kolem dokola vystavěl i šestimetrový plot, s leteckými záběry ale nejspíš nepočítal. Jeho rezidenci natočil opoziční politik a stavbu vyčíslil na 14 miliard korun.

Šestimetrový zelený plot. To je všechno, co Rusové viděli z nové rezidence premiéra Dmitrije Medveděva. Až na pár vyvolených nikdo netušil, co za zdí stojí. Alespoň do včerejška, kdy opoziční politik a bojovník proti korupci Alexej Navalnyj zveřejnil video z dronu.

Že si Medveděv postavil letní sídlo, bylo veřejně známo. Měl si ho vybudovat poblíž města Pljos, kterému se přezdívá "ruské Cannes". K přesnému vystopování rezidence pak Navalnyj použil fotky hřibů a okolí, které premiér zveřejnil na Instagramu.

Zdroj: YouTube

Záběry z dronu ukazují, že si Medveděv přestavěl historickou usedlost Milovka, která vznikla už v roce 1775. "Překonat šestimetrový plot, to není pro vojensko-kosmické síly Fondu pro boj s korupcí žádný problém," uvádí Navalnyj senzační záběry.

Součástí Medveděvova sídla je soukromé přístaviště na řece Volze, ve kterém byly v té době ukotveny tři lodě. Hned nad ním končí sjezdovka, která se vine po celé délce pozemku. Vedle vleku jsou dva menší domy, hlavní rezidence se ale ukrývá za dalším plotem. Celý pozemek obklopují lesy.

O kus dál zaznamenal dron velký hotel pro zaměstnance - včetně parkovišť a širokých silnic. Na parcele o rozloze 80 hektarů (což je asi 30 Rudých náměstí) našel i několik bazénů, jezero včetně kachního domku, kurty, skleníky, dva heliporty a různé domky rozmístěné po celém pozemku.

Navalnyj zjistil, že nejde o státní rezidenci, ale soukromou. Výstavba stála 25 až 30 milionů rublů, což je asi 9 až 14 miliard korun. Majitelem má být Nekomerční fond DAR, který má být napojen na premiérovu manželku. Přesně 30 miliard přitom dostal fond od majitelů plynárenské firmy Novotek.

Medveděva dlouhodobě opozice kritizuje kvůli jeho vyjádřením na adresu "obyčejných" Rusů. Třeba důchodcům na různých setkáních běžně oznamuje, že peníze nejsou a jestli si chtěli vydělávat, neměli odcházet do penze.

Témata:  Dmitrij Medveděv Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy