Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V4 se rozšíří? Rakousko by se ke skupině mělo přitat, myslí si šéf nejsilnější rakouské strany

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Šéf rakouské opoziční Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz Christian Strache se domnívá, že by jeho země měla požádat o vstup do visegrádské skupiny. Češi se ale na návrh příliš pozitivně nedívají.

Vídeň by měla požádat o vstup do visegradské skupiny, kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Strache k tomu vyzval v rozhovoru, který vyjde v sobotu v deníku Tiroler Tageszeitung Visegrádská skupina podle něj tvoří v Evropské unii protipól k politice německé kancléřky Angely Merkelové.

Poukazuje na to, že v EU byly přijímány různé dohody mezi Německem a Francií, které ostatní museli spolknout. „V posílené visegrádské skupině vidím šanci na reformu EU," uvedl šéf strany, která má podle průzkumů nyní v Rakousku nejvyšší volební preference.

Možné rozšíření visegrádské skupiny a vzniku "unie uvnitř unie" bylo tématem jednání také kandidátem FPÖ na prezidenta Norbertem Hoferem a českým prezidentem Milošem Zemanem, ke kterému došlo tento týden. Oba politici se shodli, že by tím střední Evropa získala v EU silnější hlas.

Proti nápadu se postavil český premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj je základem spolupráce ve visegrádské skupině společný zájem na silné a jednotné Evropě.

Témata:  Rakousko Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy