Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo zaznamenává zvýšený počet loupeží. Můžou za to gangy z jihu Evropy

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Oficiální statistika kriminality bude v Německu zveřejněna až v květnu, ale už nyní přinesl list Die Welt nová čísla. Nevypadá to vůbec dobře.

V Německu už od roku 2008 každoročně strmě roste počet případů vloupání do bytů a domů, loni policie řešila celkem přes 167.000 takových trestných činů, což bylo o deset procent více než v roce 2014.

Podle předsedy BDK Andrého Schulze mají většinu vloupání na svědomí dobře organizované skupiny. Podle něj si například gangy z jihu Evropy často vyberou určitou část země, kde během krátké doby vyloupí velký počet nemovitostí a zase odjedou za hranice. Velké problémy ale dělají i pachatelé, kteří pocházejí ze západního Balkánu, severu Afriky nebo gangy napojené na gruzínskou mafii, řekl deníku Bild Schulz.

Vykradených bytů a domů přibývá v celém Německu, v některých spolkových zemích ale více, než v jiných. Například v Hamburku mezi lety 2014 a 2015 stoupl počet vloupání o více než pětinu. V Sasku se počet případů zvýšil o deset procent.

Socioložka Gina Wollingerová z kriminologického výzkumného institutu Dolního Saska (KFN) si ale myslí, že vidět v epidemii případů vloupání jen činnost gangů ze zahraničí je velice přehnané. Podle ní tyto činy často páchají místní, kteří mají dobrý přehled o tom, co se ve vyhlédnuté nemovitosti děje a vědí o nepřítomnosti majitelů.

Policii se každopádně daří objasnit jen velmi malou část vloupání: v roce 2014 kriminalisté našli pachatele v 16 procentech nahlášených případů.

Wollingerová upozorňuje, že i případné policejní posily by zřejmě pomohly jen částečně. Pachatelé vloupání jsou totiž rychlí a v podstatě po sobě nezanechávají stopy. Podle ní jim značně pomáhají i majitelé nemovitostí, kteří své domy a byty mají špatně zajištěné.

Témata:  Německo kriminalita gangy policie Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy