Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za psaní SMS za jízdy tučná pokuta. V Británii při nehodách umírají desítky lisí

Mobily, ilustrační fotografie
Mobily, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Pokud budete v Británii esemeskovat za volantem, čeká vás od poloviny příštího roku tučná pokuta. Vláda ji chce zdvojnásobit na 200 liber (6300 Kč). To ale není vše.

Kromě toho se ze tří na šest zvýší počet bodů, které kvůli tomuto přestupku přistižení řidiči ztratí. Pro čerstvé řidiče, kteří mají v prvních dvou letech po získání řidičského průkazu limit jen šesti bodů, to může znamenat ztrátu průkazu.

Britské ministerstvo dopravy uvedlo, že používání telefonu při řízení zaviňuje ročně v zemi stovky dopravních nehod a desítky obětí. Vyčítá řidičům, že léta zakázanou praxi nedodržují a podceňují riziko, které podobné chování představuje.

V ČR hrozí za řízení s mobilem v ruce až 2500 Kč. Řidič telefonující za jízdy s mobilem u ucha je pětkrát nebezpečnější než disciplinovaný řidič a podle statistik nehodovosti je stejným rizikem pro ostatní účastníky provozu jako šofér s 0,8 promile alkoholu v krvi, řekl tehdy vedoucí oddělení Besip na ministerstvu dopravy Martin Farář.

Témata:  Velká Británie řidiči mobily

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.