Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budeme muset zatlačit na země kvůli přijímánií uprchlíků, hrozí rakouský kancléř

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Vídeň - Rakouský kancléř Christian Kern se domnívá, že Evropská unie potřebuje zásadně změnit své instituce a rozhodovací mechanismy. Vyzval také k rychlejšímu přerozdělování uprchlíků na základě kvót. S nimi ale nesouhlasí země V4.

"Evropská politika je určována bojem o pokroky, a to o malé," řekl Kern den po summitu 27 zemí unie v Bratislavě v rozhlasové stanici Ö1.

Podle něj je třeba způsob rozhodování v unii zásadně změnit. "Vzhledem k rozdílným názorům členských zemí na budoucnost evropského bloku a na řešení problémů v hospodářství a v migrační krizi, ale bude jen těžko v současnosti možné EU reformovat," prohlásil Kern.

Rakouský kancléř také vyjádřil nespokojenost s tím, že se v rámci EU nedaří rozdělovat uprchlíky. "Budeme muset v této věci vyvinout tlak," řekl Kern. Vyjádřil také nesouhlas s postojem zemí visegrádské skupiny, které odmítají závazné kvóty na počet přijímaných běženců.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy