reklama

Britská matka pěti dětí, která ročně na dávkách dostává více než 18 tisíc liber, tedy asi 571 tisíc korun, říká, že potřebuje více peněz, aby mohla svým dětem koupit věci do školy. Emma Lawlorová (27) z Wolverhamptonu poprvé otěhotněla, když jí bylo pouhých 17 let.

Nyní má pět dětí se dvěma různými muži. Žije jen z dávek a přiznává, že nikdy nepracovala. Nemůže si prý dovolit nové uniformy a oblečení pro její rostoucí děti, a to navzdory tomu, že utrácí za cigarety a jídlo z rychlého občerstvení.

Žena vystoupila v pořadu stanice Channel 5, který se zabývá lidmi žijícími na sociálních dávkách, kteří často musí vycházet s minimem financí. Při té příležitosti matka pěti dětí tvrdila, že „má právo na každé penny, které dostala" a zároveň tvrdí, že čelí „neférovému zacházení".

„Nedělám nic nezákonného nebo špatného. Musím se starat o své děti. Všechny je miluji a musím o ně pečovat. Je těžké, když se o pět dětí musím starat sama. Občas jim koupím nějaké rychlé občerstvení, protože nemůžu pořád jen vařit. A ano, kouřím, ale jinak se s tím vypořádat neumím," přiznala.

Lawlorová momentálně žije i se svými dětmi ve obecním domě se třemi ložnicemi. Žije jen z dávek, od bývalých partnerů peníze nedostává. V pořadu také vyjmenovala, za jaké má příjmy a výdaje. Týdne dostává celkem 340 liber (asi 11 tisíc) na přídavcích na děti. Za nájem pak zaplatí měsíčně 20 liber (600 korun) za bydlení, 80 liber (2500 korun) za elektřinu, 28 liber (890 korun) za vodu a 60 liber (1900 korun) za plyn. Dalších 120 liber (3800 korun) týdně zaplatí za jídlo, 20 liber (600 korun) za cigarety a 100 liber (3000 korun) měsíčně za rychlé občerstvení.

Teď žádá další podporu, tvrdí totiž, že potřebuje více peněz, aby mohla koupit školní uniformy a další oblečení pro svoje děti. „Jestli tuhle státní sociální podporu dostanu, pomůže mi to. Musím nakoupit uniformy a nějaké oblečení, děti z něj teď rostou. Abych byla upřimná, nikdy by mě nenapadlo, že budu mít tolik dětí. Ale miluji je a nevyměnila bych je za nic na světě," cituje její slova server Daily Mail.

„Někteří by se na mě mohli podívat a říkat si: 'Je matka samoživitelka, žebrá tady.' ale tak to není. Peníze, které dostávám, jsou pro moje děti. Jdou na jídlo, pleny, dětské ubrousky, já z toho nic nemám. Jdou na jízdné za autobus a nové oblečení pro děti. Dělám pro ně jen to nejlepší. Opravdu může být těžké být matka samoživitelka, ale já jsem s tím smířená," dodala žena, která podle svých slov momentálně hledá práci na částečný úvazek a která má v plánu studovat vysokou školu.