reklama

Nepokoje v zemi, strach o život, pronásledování či ekonomické problémy. To jsou jen některé z důvodů, které nutí řadu lidí ze zemí Blízkého východu a Afriky vydat se na strastiplnou a nebezpečnou pouť do Evropy. Lidé, kteří tuto cestu absolvovali a usadili se v některé z evropských zemí, ale nyní vzkazují: Je nám tu dobře, a přijde nás víc.

Centrum ve svém prohlášení podotýká, že ačkoliv se na první pohled může zdát, že počet migrantů mířících na starý kontinent se po uzavření takzvané balkánské trasy snížil, opak je pravdou. Uprchlíkům je totiž v Evropě dobře a řadu z nich netrápí, že byli nuceni opustit své rodiny a prodat veškerý majetek, aby nyní mohli přežívat v provirozních táborech v některé z evropských zemí či na hraničních přechodech.

Migranti se v Evropě podle prohlášení centra dočkali vřelého přijetí a setkali se s nevídanou ochotou ze strany místních obyvatel. Ti je údajně rádi potkávají na ulicích a nabízejí jim svou pohostinnost i místo, kde mohou po dlouhé a náročné cestě složit hlavu. V některých zemích se podle prohlášení dokonce pořádají uvítací průvody ne nepodobné těm, které zažila Česká republika při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Paralelu s návštěvou hlavy Čínské lidové republiky bychom našli i v další oblasti, a to ve vlivu na ekonomiku států. zatímco Čína plánuje řadu investic, které by mohly České republice pomoci, i migranti mířící do Evropy plánují oživit evropskou fnanční stabilitu. V první řadě se tak má dít prodejem jejich osobních věcí, které si s sebou do Evropy přinesli. Ve většině případů jde zejména o ošacení a mobilní telefony. "Plánujeme sérii dražeb, v rámci kterých budou mít Evropané možnost zakoupit si veškerý majetek uprchlíků, tedy oblečení a mobilní telefony. Předpokládáme, že řada lidí neodmítne příležitost pořídit si věc, která v náročných a drsných podmínkách procestovala půlku světa a lidem doslova zachránila život," uvádí centrum.

Druhá fáze plánu na podporu ekonomiky spočívá v pobírání sociálních dávek. Bez ohledu na to, že velká část uprchlíků má kvalifikaci pro vykonávání nejrůznějších prací a nachází se mezi nimi i velké procento vysokoškolsky vzdělaných lidí, nikdo z nich do Evropy necestuje za prací. "Migrantům vyhovuje pobyt v detenčních zařízeních a uprchlických táborech, kde dostávají jídlo na příděl a nemají takřka žádnou možnost si něco koupit. Nemají tedy důvod snažit se o začlenění do společnosti a naučit se místní jazyk či si shánět práci," píše ve svém prohlášení Centrum pro rozdmýchání a podporu migrační krize.

Centrum závěrem podotýká, že neobvykle vřelé přijetí ze strany Evropanů a vidina jednoduchého života bez rodiny a majetku jsou pro mnoho lidí dostatečným důvodem k tomu, aby vyrazili na dlouhou cestu do Evropy. Fiktivní centrum také upozorňuje, že neexistující prohlášení o migrační krizi vydalo 1. dubna, tedy na apríla.