Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie řeší další problém: Více než čtvrtina muslimů v zemi odmítá integraci

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Paříž - Ve Francie žijí tři až čtyři miliony muslimů, tedy méně, než se dosud uvádělo. Anketa agentury Ifop ovšem ukázala, že čtvrtina z nich jednoznačně odmítá republikánské hodnoty, přičemž integraci odmítají především mladí vyznavači islámu.

Muslimy lze ve Francii z hlediska religiozity rozdělit do tří skupin. Nejpočetnější (46 procent) se integrovali a v případě, že praktikují islám, neporušují vážně normy francouzské společnosti.

Druhá skupina představuje více pobožné muslimy, kteří ale odmítají polygamii a úplné zahalování žen. Je jich asi 26 procent.

V poslední skupině kolem 28 procent muslimů jsou věřící, kteří "přijali hodnotový systém, který jasně odporuje hodnotám republiky, a žijí úmyslně mimo společnost," uvedli autoři výzkumu, který si objednal analytický ústav liberálního zaměření Montaigne. Tito radikálové jsou především mezi mladými; u muslimů mladších 25 let jich je 50 procent.

Ve Francii tvoří muslimové asi šest procent obyvatel. Jejich průměrný věk je 35 let, zatímco u praktikujících křesťanů je to 53 let. U lidí bez jakékoli náboženské víry 43 procent, dodal institut Ifop.

Témata:  Francie muslimové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy