Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce zřídit obdobu KGB, ministerstvo státní bezpečnosti

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko chce do příštích prezidentských voleb provést rozsáhlou reformu bezpečnostních složek, které by mělo zastřešit nově zřízené ministerstvo státní bezpečnosti.

Oznámil to dnes obvykle dobře informovaný list Kommersant s odkazem na nejmenované zdroje. Kreml odmítl informaci potvrdit.

Do roku 2018 by se součástí nového ministerstva měla stát kontrarozvědka FSB, kremelská ochranka FSO a zahraniční rozvědka SVR. Ministerstvo pro mimořádné události by mělo být zrušeno a jeho kompetence rozděleny mezi ministerstvo obrany a vnitra, uvedl ruský list.

Plánovaná reforma by podle ruského listu měla přispět k efektivnějšímu řízení bezpečnostních a policejních struktur a k potlačení korupce v jejich řadách. Reforma už fakticky začala, když prezident Vladimir Putin v dubnu místo vojsk ministerstva vnitra zřídil Národní gardu a pravomoci vězeňské a migrační služby převedl pod ministerstvo vnitra, napsal Kommersant.

Podle jeho zdrojů bude základem nového rezortu tajná služba FSB, která dostane v rámci ministerstva prakticky stejné pravomoci, jaké měl sovětský Výbor státní bezpečnosti, obávaná tajná služba KGB.

Témata:  Rusko FSB KGB (sovětská tajná služba)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy