Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo zabil Žilina? Ruská policie má první verzi

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Podle ruských vyšetřovatelů byly motivem vraždy ukrajinského exulanta Záštita Jevgenije Žilina (40) nejspíš jeho obchodní aktivity.

Žilin se dostal do širšího povědomí veřejnosti za krize v letech 2013-14, která vyvrcholila svržením ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Žilin tehdy žádal důrazný zákrok proti demonstrantům v Kyjevě a podle některých zpráv organizoval fyzické útoky proti odpůrcům režimu.

Už v roce 2011 zřídil speciální bojovou skupinu a po převratu byl na Ukrajině stíhán za vytváření ilegálních ozbrojených bojůvek, únosy a finanční machinace. Před ukrajinskou policií proto uprchl do Ruska.

Odpůrce ukrajinských proevropských reforem byl zabit v pondělí večer v kavárně v osadě Gorki-2 na západním předměstí Moskvy výstřelem do hlavy. Jeho společník byl postřelen a zůstává v kritickém stavu.

"Vyšetřovatelé prověřují několik možných motivů tohoto zločinu. Obchodní aktivity jsou na prvním místě, ale vyloučena není ani osobní zášť," řekla dnes mluvčí vyšetřovatelů Olga Vradijová.

Témata:  Rusko vražda Jevgenij Žilin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy