Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár uprchlického tábora v Řecku zničil polovinu zařízení

požár
požár
Foto: Pixabay

Atény - Při pondělním požáru uprchlického tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos nebyl nikdo zraněn, zařízení je ale zhruba z poloviny zničeno.

V táboře vypukly v pondělí odpoledne šarvátky mezi jednotlivými národnostmi poté, co se rozšířila fáma, že řecká policie bude hromadně vracet uprchlíky do Turecka. Policie zatkla v souvislosti s požárem, který začal po potyčce při rozdělování jídla, devět obyvatel tábora Moria. Jde o Afghánce, Iráčany, Senegalce, Syřana a Kamerunce.

"Viděl jsem, že se lidé vracejí do tábora. Ale většina jich zůstává na ulicích," uvedl dnes dobrovolník ze švýcarské organizace SAO podle serveru BBC. Migranti jsou roztroušeni v okolí tábora Moria až ke správnímu středisku Mytilini, které je vzdálené asi deset kilometrů.

Na ostrově Lesbos je asi 5700 migrantů, přitom kapacita zařízení pro uprchlíky je tam jen asi 3600 míst.

Na přeplněnost uprchlických zařízení na řeckých ostrovech dlouhodobě poukazují nevládní organizace. "Moria funguje s překročenou ubytovací kapacitou již celé měsíce...Systém, který nastavila dohoda EU s Tureckem, je nejasný a nekonzistentní. Preferenční zacházení na základě národností vede k napětí v komunitě," uvedl ředitel řecké pobočky Mezinárodního záchranného výboru (IRC) Panos Navrozidis.

Témata:  Řecko uprchlické tábory uprchlíci požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy