Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU má plán. Chce uvalit sankce na teroristy a podporovatele IS

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Země EU se shodly na právním rámci, jak sankcionovat osoby podporující Islámský stát (IS) či Al-Káidu. Embargo míží především na tazkvané zahraniční bojovníky v řadách džihádistů.

Dosud se sankce jako odstavení majetku či zákaz vstupu mohly týkat jen lidí a právnických entit, které jsou na seznamech OSN, či musela každá členská země EU rozhodovat samostatně.

Sankce nyní bude možné uvalit na ty, kdo plánují či provádějí teroristické útoky, poskytují oběma organizacím peníze, pohonné hmoty či zbraně nebo u nich absolvovali výcvik.

Na budoucí seznam také budou moci být zařazeny osoby, které pro IS verbovaly nebo se mimo území Evropské unie dopustily výrazného porušování lidských práv, tedy nejen vražd, únosů, znásilňování, sexuálního zneužívání, ale také vynucených sňatků a otrokářství, tedy obchodu s lidmi.

Unie bude moci též přijmout omezující kroky vůči osobám, které cestují či mají zájem cestovat - ať už po EU či mimo ni - s cílem podpory obou organizací či právě kvůli získání výcviku.

Na takzvané zahraniční bojovníky jsou přitom některá opatření přímo cílena, uvedla dnes Rada EU. V případě, že se jedná o občany členské země unie, bude jim nyní možné zakázat vstup do všech ostatních zemí EU.

Témata:  EU Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy