Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína zuří. USA chystají další plavbu ke sporným ostrovům

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: U.S. NAVY

Washington - Čínský prezident Si Ťin-pching dal Baracku Obamovi najevo, že si Peking nepřeje, aby USA podnikaly takzvané svobodné plavby kolem sporných ostrovů v Jihočínském moři. Washington na to nedbá a plánuje další.

USA podnikly již dvě takovéto plavby, které Peking tvrdě kritizoval. Čína si dělá nárok na téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky si ale činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Přesný termín nové plavby znám není, stejně tak nebylo zveřejněno jméno plavidla, které pronikne do pásma 12 námořních mil od ostrova. Američtí představitelé takovéto počínají označují jako svobodnou plavbu. Jejím smyslem je oponovat čínským nárokům kolem jedné z nejrušnějších námořních tras na světě.

V Jihočínském moři je v současné době skupina amerických plavidel v čele s letadlovou lodí USS John C. Stennis. Nepředpokládá se ale, že by svobodnou plavbu vykonala letadlová loď, spíše to bude menší plavidlo.

Témata:  USA U.S. Navy Čína

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy