reklama

Donald Trump junior zveřejnil text s oficiálním logem republikánského uchazeče o prezidentský úřad, který říká: Kdybyste měli misku bonbónů a já vám řekl, že tři z nich vás mohou zabít, vzali byste si jich plnou hrst? To je náš problém se syrskými uprchlíky.

Text je doplněn fotografií misky barevných bonbonů a pod podpisem. Pod ním je ještě dopsáno: Tento obrázek mluví za vše. Zanechme politické korektnosti, kvůli níž Amerika není první.

Stanice CNN připomněla, že syn republikánského kandidáta na prezidenta tento příměr nevymyslel, ale převzal od bývalého republikánského člena Sněmovny reprezentantů Joea Walshe. Ten nemeškal a v reakci na twitteru napsal: Donalde, tohle jsem říkal minulý měsíc, jsem rád, že souhlasíš.

Jon Favreau, který v minulosti pracoval pro prezidenta Baracka Obamu, se k debatě na Twitteru přidal a ve své odpovědi použil známou fotografii zraněného syrského chlapce sedícího na křesle v sanitce. Donalde Trumpe mladší, tady je jedno z milionů dětí, které jsi dnes přirovnal k otrávenému bonbónu, napsal Favreau.

Přišly i další reakce, jejichž autoři vyjadřují odpor k přirovnávání Syřanů prchajících před boji v těžkých podmínkách k cukroví. Hudebník John Legend, který patří k Trumpovým odpůrcům a na twitteru ho často kritizuje, napsal ironickou glosu o způsobu, jakým chce Trump řešit problémy: Existuje maličká možnost, že se z každého může stát vrah. Tak se zbavme všech, a teď!!

Mluvčí kampaně Hillary Clintonové Nick Merrill označil Trumpův názor za „nechutný". Sama Clintonová ve své kampani vyzvala k přijetí většího množství uprchlíků ze Sýrie, zatímco Trump trvá na přísném prověřování příchozích a zákaz vstupu lidí ze zemí považovaných za podhoubí terorismu, a to včetně Sýrie.