Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barack Obama dnes v OSN mluvil o úspěších i chorobách dnešního světa

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

New York – Na Valném shromáždění OSN dnes naposledy jako prezident USA vystoupil Barack Obama. Varoval před extremismem, vyzýval také k pomoci uprchlíkům.

V projevu o úspěších i chorobách dnešního světa označil Obama za paradox situaci, kdy miliardy lidí žijí lépe než kdykoli předtím, ale vládnutí je obtížnější a ve vztazích mezi státy panuje méně důvěry. Vyzval bohaté státy, aby podaly pomocnou ruku uprchlíkům.

Varoval také před extremismem, krajním nacionalismem i levicovým a zejména pravicovým populismem. Tyto trendy podle něj nelze ignorovat, protože jsou odrazem nespokojenosti mnoha občanů. Národy by měly odmítnout autoritářství a vydat se cestou otevřených společností. „Myšlení, které preferuje vládu silných mužů před skutečnou demokracií, je špatné," zdůraznil.

Šéf Bílého domu věnoval svůj projev především úvahám o stavu světové politiky a o řešení globálních problémů, několik poznámek adresoval i jednotlivým státům. Izrael si podle něj musí uvědomit, že nemůže věčně okupovat a osídlovat palestinská území. Rusko kritizoval za to, že se silou snaží obnovit svůj dřívější vliv. „Pokud se Rusko bude dál vměšovat do záležitostí svých sousedů, sníží tím jen bezpečnost svých vlastních hranic," varoval Obama.

Ve své řeči varoval také před problémy spojenými s klimatickými změnami. „Pokud nebudeme jednat energicky, zaplatíme za to masovou migrací, zaplavenými městy, lidmi bez domovů, úbytkem potravinových rezerv a konflikty vyvolanými zoufalstvím," prohlásil prezident USA.

Svět podle něj potřebuje nové tržní modely a vstřícné vládnutí přístupné lidem. „Věřím v liberální vládu s úctou ke spravedlnosti a lidským právům," konstatoval. V 21. století svět podle amerického prezidenta ekonomicky prospívá jen proto, že otevřel podnikatelům přístup k informacím a umožnil nezávislost médií. „Demokracie je těžká práce, která trvá po generace, ale výsledky za to stojí."

Témata:  Barack Obama OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy