Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané plánovali atentát po vzoru IS, odsedí si desítky let za mřížemi

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Chicago - Hasan Edmonds (24) a jeho bratranec Jonas Edmonds (31) dostali v USA vysoké tresty za podporu organizace Islámský stát (IS) a plánování atentátu proti objektu armády USA.

Hasan Edmonds, člen národní gardy, dostal 30 let. Jonas Edmonds si odpyká 21 roků za mřížemi.

Podle amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) neváhali poskytovat islamistům rady, jak bojovat a porazit americkou armádu. Chtěli také zaútočit na základnu Joliet ve státě Illinois, kde Hasan sloužil.

FBI je usvědčil pomocí nastrčených agentů, kteří se vydávali za bojovníky Islámského státu. Hasan Edmonds a Jonas Edmonds jednomu fiktivnímu islamistovi řekli, aby jim pomohl s útokem, který by zabil 100 až 150 lidí. Byli zatčeni loni a přiznali se, že podporují IS.

"Pokud by bezpečnostní síly nezasáhly, tento útok (vojáka a jeho bratrance) by mohl být srovnatelný s útoky, které se na pozadí IS uskutečnily například v Paříži," uvedl podle ministerstva spravedlnosti prokurátor Barry Jonas.

Témata:  USA Islámský stát U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy