reklama

Více než tři miliony lidí opustily své domovy v důsledku ozbrojeného konfliktu, který již 18 měsíců probíhá v Jemenu. Vyplývá to ze zprávy britské humanitární organizace Oxfam, na kterou se odvolává agentura DPA.

Zpráva Oxfamu vznikla na základě rozhovorů s více než 1000 lidmi, kteří žijí v oblastech bojů. Každý pátý člověk uvedl, že jeho domov byl při bojích zničen, třetina respondentů uvedla, že své domovy musela na nejméně deset měsíců opustit.

Dvě třetiny dotázaných tvrdí, že alespoň jeden z jejich rodinných příslušníků v důsledku konfliktu zahynul nebo byl zraněn. Téměř polovina všech zpovídaných přiznala, že se stará o opuštěné děti.

Podle zprávy také Polovina jemenského obyvatelstva trpí nedostatkem potravin a v některých oblastech dokonce dochází k záměrnému narušování dodávek potravinové pomoci. Životní podmínky milionů Jemenců se prý navíc prudce zhoršují.

Ve válce v Jemenu proti sobě stojí armádní jednotky a vládní milice prezidenta Abda Rabbuha Mansúra proti Íránem podporovaným šíitským povstalcům a jejich spojencům.