Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký dron zabil v Jemenu velitele Al-Káidy

Bezpilotní letoun Northrop Grumman X-47B
Bezpilotní letoun Northrop Grumman X-47B
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Saná - Při náletu amerického dronu byli v Jemenu zabiti dva významní členové teroristické sítě Al-Káida. Při úderu také vybuchlo obrovské množství munice, kterou radikálové převáželi.

Spojené státy jsou jedinou zemí, která v Jemenu podniká vojenské operace bezpilotními letouny, detaily o nich ale zveřejňuje jen jednou za čas.

Poslední nálet se odehrál v úterý večer v provincii Maríb východně od jemenské metropole Saná. Jedním z mrtvých je prý místní velitel Al-Káidy. Oblast mají z velké části pod kontrolou stoupenci prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, kteří v zemi od roku 2014 bojují proti šíitským povstalcům.

Spojené státy považují organizaci Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP) za nejnebezpečnější z buněk této sítě. Kvůli bojům mezi povstalci a jemenskou vládou Američané útoky proti AQAP načas pozastavili, v posledních měsících je ale obnovili.

Jemenská Al-Káida má na svědomí bombové útoky proti jemenskému státu, plánovala atentáty proti americkým dopravním letadlům a přihlásila se i k útoku na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo.

Témata:  Jemen AQAP U.S. AIR FORCE "bezpilotní letouny ""drony"""

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy