Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Palmýře se našel masový hrob. Islámský stát zabíjel desítky lidí, včetně dětí

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Radikálové z Islámského státu ovládali Palmýru od loňského května a minulou neděli město dobyly syrské jednotky za pomoci ruského letectva. Při prohledávání historické lokality byl objeven masový hrob s ostatky 42 lidí.

"Armáda objevila včera (v pátek) ráno hrob s ostatky 24 civilistů, včetně tří dětí, a 18 vojáků," uvedl nejmenovaný vojenský zdroj. Jak upřesnil, oběti byly "sťaty nebo zastřeleny" islámskými radikály.

Vzácné historické památky ve městě jsou těžce poškozeny, podle prvních zpráv ale méně, než odborníci očekávali. Syrské úřady odhadují, že obnova palmýrských památek potrvá až pět let.

Před porážkou ale IS zaminoval celé město včetně obytných čtvrtí a historické části. Podle dnešní zprávy agentury AP bylo město v pátek zcela vylidněné, neboť jeho zbývající obyvatelé utekli, když syrská armáda před měsícem zahájila svou ofenzivu.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy