Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Ostré protesty v USA. Po střelbě byl vyhlášen mimořádný stav

Násilné protesty ve městě Charlotte pokračovaly druhou noc
Násilné protesty ve městě Charlotte pokračovaly druhou noc
Foto: YouTube

Charlotte (USA, Severní Karolína) - Násilné protesty ve městě Charlotte pokračovaly druhou noc. Během střetů utrpěl jeden muž vážné střelné zranění a je v kritickém stavu na přístrojích. Původně vedení města informovalo, že muž zranění podlehl.

Protesty v Charlotte propukly poté, co černocha Keitha Lamonta Scotta (43) zastřelil policista, rovněž černoch. První demonstrace se konala už v noci na středu. Zranění při ní utrpělo 16 policistů.

Také dnes se policie snažila protestující kvůli narůstající agresivitě rozehnat gumovými projektily a slzným plynem. Při střetech utrpěl vážné zranění jeden muž.

Charlottská policie na twitteru uvedla, že muže nestřelila policie. Šlo podle ní o střelbu "civilisty na civilistu". Guvernér státu Severní Karolína Pat McCrory vyhlásil v Charlotte mimořádný stav a policii na pomoc přivolal příslušníky národní gardy.

Za Scottovu smrt je zodpovědný černošský policista Brentley Vinson, který byl už postaven mimo službu. Spolu s kolegy se pokoušel Scotta zatknout. Policisté se podle výpovědí cítili být ozbrojeným mužem ohroženi, proto po něm začali střílet.

Témata:  zabití černochů americkými policisty demonstrace v USA USA policie USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy