Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský obhájce lidských práv Sia Lin dostal 12 let vězení

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Peking - Přední obhájce lidských práv Sia Lin dostal v Číně 12 let vězení, dle soudního verdiktu se dopustil zpronevěry. Podle jeho příznivců jde ale o odvetu komunistického režimu.

Sia Lin totiž zastupoval mimo jiné společnost Beijing Fake Cultural Development umělce a disidenta Aj Wej-weje.

Mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW) považuje trest pro Sia Lina za nezvykle přísný. "Tento verdikt je šokující, nejen kvůli délce trestu, ale také protože je udělen advokátovi, který se nesnažil zviditelňovat a věnoval se jen své práci," prohlásila představitelka HRW Maya Wangová.

Právník byl zadržen v listopadu 2014 s obviněním ze zpronevěry deseti milionů jüanů (36 milionů Kč), které prý použil na splacení dluhů z hazardních her. Siaův obhájce uvedl, že peníze byly soukromé půjčky, které Sia splácí. Zdůraznil také, že neexistují důkazy o tom, že by si jeho klient nadělal dluhy kvůli hazardním hrám. Siaova manželka po vynesení rozsudku uvedla, že se její muž proti rozhodnutí soudu chystá odvolat.

Sia Lin je dalším z řady aktivistů a právníků, kteří byli odsouzeni v době, kdy prezident Si Ťin-pching rozšiřuje tažení vůči disentu s poukazem na nutnost posílit bezpečnost země.

Témata:  Čína lidská práva věznice Sia Lin

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy