Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potápěči našli poklad: Tisíce let starou kostru

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto

Atény - Potápěči prohledávali jeden z největších a nejzáhadnějších vraků světa u břehů Řecka a měli úspěch! Po záhadném strojku našli nově i lidskou kostru starou tisícovky let, která může pomoct vědcům blíže objasnit, proč se loď potopila a jaký byl život v době římské.

Archeologové jsou nadšení. Při průzkumu slavného vraku, který leží padesát metrů pod hladinou jen kousek od ostrova Antikythera, našli lidské ostatky. Ve stejném vraku se v roce 1902 našel i záhadný strojek.

"Byl to první ponor prvního dne průzkumu. Po třech minutách na dně a po odhrnutí usazenin se objevily dlouhé kosti a pak lebka. Bylo to vzrušující," říká archeolog Brendan Foley.

Potápeči prozatímně vytáhli čelist se třemi zuby, pažní a stehenní kost a žebra. Na dně jsou ale ještě další části, které čekají na vytažení.

Vědci teď musí zjistit, jestli bude možné z kostí odebrat vzorky DNA. Pokud se jim to podaří, najdou zřejmě odpovědi na mnoho otázek, které si v souvislosti se záhadnou plavbou kladou.

"Nevíme nic o posádce ani o plavbě. Zjistíme víc o tom, kdo byl na palubě lodi, která obchodovala ve Středozemním moři před dvěma tisíci lety," raduje se expert z dánského muzea Hannes Schroeder.

Římská loď se potopla zhruba 70 let před naším letopočtem. Byla asi padesát metrů dlouhá. Už dříve z ní potápěči vynesli pozoruhodný strojek, přezdívaný počítač z Antikythéry. Záhadný mechanismus zřejmě dokázal vypočítat polohu hvězd a jiných objektů na obloze.

Stejný tým archeologů ale slavil velký úspěch i v květnu, kdy z vraku vylovil na 60 artefaktů - mezi nimi třeba zlaté šperky, skleněné výrobky, kusy mramorových soch nebo předmět, který zřejmě sloužil jako zbraň k obraně lodi před piráty.

Témata:  Řecko vraky lodí archeologové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy