Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo bude novým prezidentem USA? Průzkumy jsou nejednoznačné

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Washington - Už 8. listopadu se rozhodne, kdo bude novým prezidentem USA. Průzkumy veřejného mínění se však rozcházejí. Dva z nich předpovídají vítězství republikána Donalda Trumpa, podle jiného naopak vede demokratka Hillary Clintonová.

Podle průzkumu listu The Wall Street Journal (WSJ) a televize NBC má Clintonová před Trumpem šestiprocentní náskok. Bývalou první dámu podporuje celostátně 43 procent voličů, jejího soka 37 procent. Kandidát libertariánů Greg Johnson by získal devět procent hlasů a Jill Steinová z hnutí zelených tři procenta.

Průzkum společnosti Rasmussen Reports ale přinesl opačné výsledky. Pro Trumpa se podle něj vyslovilo 44 procent voličů, pro Clintonovou 39.

Nevelkou převahu miliardáře naznačuje i průzkum listu Los Angeles Times, podle něhož by Trump získal 45 procent hlasů, zatímco Clintonová 43.

Ve Virginii, Wisconsinu a Illinois má větší šance Clintonová, v Louisianě vítězí Trump. V Severní Karolíně, kde se podle analytiků může o celkovém výsledku rozhodovat, mají oba kandidáti šanci na zisk 41 procent hlasů.

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová USA volby v USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy