Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Evropanů odjely do Sýrie bojovat za Islámský stát. Třetina se vrátila

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Haag - Do Sýrie podle studie z Haagu odjelo v posledních letech bojovat přes 4 tisíce Evropanů. Většina z nich vyrostla na předměstí evropských metropolí. Téměř třetina už se vrátila domů, mezi nimi i někteří útočníci z Paříže a Bruselu.

Téměř třetina Evropanů, kteří se v posledních letech vydali do Sýrie, aby se tam připojili k některé z islamistických organizací, už je zpět na starém kontinentě. Každý sedmý už ale nežije, tvrdí studie Mezinárodního centra pro boj proti terorismu se sídlem v Haagu.

Podle něj do Sýrie vycestovalo bojovat po boku džihádistů 4294 občanů evropských států včetně asi 700 žen. Údaj však nemusí být přesný a úplný, jde pouze o prokázané případy. Většina z těchto osob vyrůstala v okrajových čtvrtích velkých měst, k islámu však konvertovala jen čtvrtina z nich.

Třicet procent z bojujících v Sýrii se vrátilo do vlasti. Podle odborníků mezi nimi byli i někteří teroristé, kteří stojí za listopadovými útoky v Paříži a březnovými atentáty v Bruselu. Asi polovina z těch, kdo se vrátí, žije "spořádaným životem". O 14 procentech už je jisté, že přišli o život.

Největší počet Evropanů bojujících v Sýrii pochází v absolutních číslech z Francie (více než 900 lidí), stovky dalších vycestovaly ale i z Německa a Velké Británie. V přepočtu na obyvatele jasně vede Belgie, kde na milion lidí připadá 41 bojovníků. Další pochází třeba z Dánska, Rakouska nebo Švédska.

Českou republiku centrum pro boj s teroristy nezmiňuje. Studie pouze konstatuje, že ze zemí střední a východní Evropy vycestovalo do krizové oblasti jen málo lidí. Souvisí to i se zanedbatelným počtem členů tamějších muslimských komunit.

Témata:  Islámský stát terorismus Francie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy